11 март 2010 г.

The Hurt Locker (2008)

Клише, обезвреждане, престрелка, клише, бомба, клише, престрелка, клиширан разговор, труп, бомба в труп, клише, престрелка, клиширан разговор, клише, клиширан край.

Изобщо нямам намерение да пиша по темата. Много ще ми дойде да се занимавам с поредното гигантско недоразумение за тази седмица.

Или както казваше дребничкия Дюи от Малкълм ин дъ Мидъл - нищо не очаквах и пак съм разочарован...


*** Отговор към коментара на Cinemascrotum ***

Приемам забележката, но вчера бях прекалено афектиран, за да тръгна да обстоятелствам. А и сега, ако почна, чувствам, че няма да мога да се спра и ще напиша "ревюто, което не трябваше да бъде написвано", но ще гледам да съм максимално кратък.

1-во Бигалоу правило:
Около всяка заложена бомба no matter when and where виси по един терорист с идеята да я възпламени в момента, в който един-единствен човек от отряда за бързо отреагиране е в непосредствена близост до нея. Мислех си, че идеята на терористите е да има жертви, но изглежда съм бил под обстрела на американската пропаганда. Идеята всъщност е била да има съспенс.

2-ро Бигалоу правило:
Не е необходимо до теб да достигат осколки от взрива. Достатъчно е да направиш един вратарски плонж, за да си отидеш от този свят.
Първо и последно изключение от 2-ро правило:
Правилото не важи за главен герой в заключителна сцена, изостряща съспенса и добавяща нови краски към героизма на измъчения солджър. (Тук се получава нещо като оная Нова година, когато Слави ни заливаше с благородната саможертва на БГ контингента в Ирак. Момчетата не били там за пари. За какво са тогава, заради сините очи на генщаба ли?! Войник си, отишъл си там, за да си даваш задника. Ако си цивилен и си подложен на същата драма - тогава и десет филма ще ти посветя. Иначе - какво правиш там, да те вземат мътните?!)

3-то Бигалоу правило/клише:
Военен психолог под въздействието на пациента-войник и собствената си неукрепнала съвест, решава че вече не му се стои зад удобното бюро, и иска да отиде на оглед със SWAT. Недоизрекъл думите си и вече всеки второкласник, издържал до този момент от филма, знае, че въпросният is DEAD for sure... 10 минути по-късно вездесъщите талибани решават да гръмнат една бомба насред нищото, само и само, за да утрепят най-миловидното копеле от врага, което чисто и просто може да бъде гръмнато и от сляп снайперист с паркинсон от движещ се трабант по калдаръмена улица и то без загуба на амуниции. Но явно бомбите и обслужените с труд и време самоделни взривни устройства никак не са им кът и ги пръскат за квот им падне.

4-то шибано WTF правило:
На своя отговорност безстрашното копеле повежда единствените си двама подчинени към няква тъмна плетеница от улички в издирването на някакъв имагинерен противник спотаен... някъде там. Отгоре на всичко те се... разделят (!?!???+!??+++"?!+"=%"/!?)... Отгоре на това единият от тях убива... някого, но самия него не го убиват ами го пленяват и тръгват да се изнасят. В тъмното, през две псечки разстояние, безстрашното копеле вдига оръжието и обезврежда двамата талибани. Баси реализма, баси героя!? Един от куршумите чупи бедрото на брата-другар на 9 места. Последствия - никакви. Административно порицание за отлъчка от задължения и изпълняване на дейности не свързани с техните преки отговорности... Я стига, това армия ли е или кво...

5-то... нещо си:
Талибан стреля по кола, заредена с експлозив, улучва резервоара и той се възпламенява. Тъпите копелета от Myth Busters имаха цяло предаване по тоя повод. Направиха една кола наблъскана с гориво на решето само и само, за да докажат, че резервоар не може да се взриви с помоща на огнестрелно оръжие. И все пак... може ли Катрин Бигалоу да взриви кола от разстояние с гол пистолет? Може, ако вътре е бившият й съпруг - Джееееймс Камерън! Катрин, мило момиче, ю ар БЪСТЕД!

6-то... :
Единственото, което ме изненада беше, че Еванджелин Лили оцеля. Както беше тръгнало всеки гостуващ що-годе известен актьор да си отива скоропостижно в най-кратки срокове, цяло чудо е, че на нея й се размина. Но вероятно на това му се вика женска солидарност.

7-мо... морализаторстване:
Мразим да ми четат морал. Още повече, ако е съшит с бели конци и опити за real-life-action диалог между милитъри гайс. По-добре да си бях пуснал да гледам следващата серия от Братя по оръжие, че нещо не ми остава време да догледам оставащите.

Има още поне 4-5 сцени, които ме издразниха тотално, но мисля, че и това стига. В момента се опитвам да кажа и нещо мило за филма... може би нещо за онзи последен разговор между негрото и героя в хамъра на връщане от... (ох, да, онова тъпо, колкото света, изпълнение с "обезопасения" с катинари жалък санъфабич, дeто Катрин не се посвени да изкорми)... но няма да го кажа, защото дори не мога да го формулирам. Може би защото се опитвах поне в този момент да изпитам нещо като съпричастност към филма като цяло, но явно не ми достигна лицемерие...

12 коментара:

 1. Не съм съгласен с мнението ти, но това е нормално, при условие, че едва ли някой е съгласен и с моите мнения. :) Изкуството е субективно and shit. Добре щеше да е да кажеш кое точно не ти харесва във филма, освен клишетата, защото тях ги има вече навсякъде и не са голям критерий. :)

  ОтговорИзтриване
 2. Отговарям ти в самият пост, защото отговорът се получи по-дълъг отколкото формата за коментара позволява... :)

  ОтговорИзтриване
 3. Мерси за изчерпателността. :)

  ОтговорИзтриване
 4. Беше неудоволствие за мен, предвид на факта, че трябваше да си припомням тягостното изживяване от вчера :) но това в квадрата на шегата...
  Иначе ми е интересно защо на теб не ти допадна The Painted Veil. Четох ти ревюто, но освен че обстойно преразказа историята, която си е по новела на Съмърсет Моъм, наистина не схванах кое я прави... не знам, безинтересна или какво?...

  ОтговорИзтриване
 5. Леле, какъв дълъъъъг отговор, ще гледам да не се карам с теб на тема филми. :P

  ОтговорИзтриване
 6. @Nostromo, ревюирах "The Painted Vail" още в първите несигурни дни на блога си, в които дори не знаех, че някой изобщо ме чете и може би затова съм бил прекалено грубичък към него. :) По принцип не харасвам романтични драми, затова явно съм изсипал целия си гняв към тях в това ревю. Но както всяко нещо в блога ми - и то не бива да се взема прекалено насериозно. :)

  ОтговорИзтриване
 7. @cinemascrotum:
  Мерси, че ми разсея съмненията за достойнствата му. ;) Гледах го сравнително наскоро и ме върна към традициите на стойностната английска телевизионна драма, пък и към заглавия като Невинни години и Портрет на една дама. Класните "романтични драми" са ми слабост, макар че тая дума романтика бая се опорочи напоследък. :(

  @bungle:
  Ех, аз пък тъкмо се надявах да се поскарам с някого. Ето, даже и Скротума не ще... ;)

  ОтговорИзтриване
 8. Защо требе да се караме? "Can`t we all just get along"? :)

  ОтговорИзтриване
 9. не се карайте, шляпайте се! :)
  Май съм пропуснал спора :)
  Важното е лента да се хаби, или както един мой приятел от МЕИ-то викаше, "стружки да падат!"
  Единственият филм от номинираните, който бих поставил в безценната ми колекция от мовиес е Дистрикт 9, но никой не го уважи. Аз съвсем искрено признавам, че не разбирам от филми. Но пък се радвам на повечето от тях :)

  ОтговорИзтриване
 10. Както Скротума отбеляза изкуството е субективно и, ако някой каже, че разбира от филми, значи толкова ги "разбира". На мен, например, Сектор 9 не ми допадна, но като му видях конкуренцията тази година, май точно той трябваше да спечели. Само не ме питай що не ми хареса, че ще стане една... :)

  ОтговорИзтриване
 11. Сектор 9 причини доста противоречиви чувства в мен. Почти бездиханна от откровеното насилие, от тягостната обсановка, не мога да отрека, че ми се видя много реалистичен и адски ВЕРОЯТЕН.

  ОтговорИзтриване
 12. Аз нямах проблем с насилието, колкото с "реализма" и точно тази "вероятност". Но имайки предвид останалото качество на тазгодишните Оскари, вероятно това беше най-малкото бездарие... :(

  ОтговорИзтриване