6 март 2010 г.

New Moon (2009)

Преди 10 минути си пуснах да гледам Новолуние... Не, не, не бързайте да се радвате - филмът е 13 пъти по-дълъг. Цели 2 часа и 10 минути, които сценаристката Мелиса незнам-си-коя е запълнила с колежанските страсти на Стефани Майърс и диалог изсмукан от пръстите на левия си крак. Не вярвате, ама е така - аз съм опитвал, но не ми стига цяла педя.

Сам съм си свидетел, имах чистосърдечното желание да додрапам до края, за да колектирам достатъчно материал, над който също така злорадо да се надсмея, но, слава богу, не ми се наложи. Не бяха изминали и 8 минути и 53 секунди от началото на грандиозното събитие, когато без особена изненада установих, че съм насъбрал впечатления за поне две ревюта и половина. Това разбира се ми даде сили да се оттърся от временната каталепсия, в която съвсем неволно и не по мое желания бях изпаднал, и да потърся смисъл в няколкото реда субтитри, които по-долу ще изложа на вашето внимание.


The beginning:
Филмът (който оттук натакът за краткост и неуважение ще наричам... Нещото) започва с цитат от Ромео и Жулиета:

"Тез бурни чувства имат бурен край.
Умират те в триумфа си върховен,
тъй както огън и барут загиват в целувката си!"


Смея да предположа, че въпросният има за цел да ни подготви за кончината на драматургията във вида й, в който я познаваме от шекспирово време насам, и безвъзвратното й асимилиране от ърбън-поп-културата, в лицето (да се чете "задника") на this old whore Стефани Майърс. Освен очебийната несъстоятелност на този кратък текст в контекста на разглежданото Нещо, поради тоталната липса на "бурни чувства" и бурно начало в предшественика Здрач, тук се забелязва и опит да се насади у все още непредубедения зрител омраза и отвръщение към класиците, които, сигурен съм, Стефания Маерова познава само от портретите им в училищния коридор. Помня че на времето, когато все още четях Стивън Кинг на килограм, нямах обяснение на въпроса как някой е способен да издържи мерена реч в продължение на повече от 2 страници, и въпреки това уважително не словоблудствах по негов адрес, но да се изгавриш така с великия бард, вмествайки словата му насред най-безобразната откъм съдържание и диалог тв-тийн драма, това не мога да го проумея. Бие и най-кошмарните ми съновидения, а съм сигурен, че тая нощ ще ме навестят и други.

The end of the beginning:
В следващия момент картината ни пренася в средновековна цитадела сред оживено множество от мъже и жени наметнати с червени пелерини и качулки, които се радват и размахват червени знаменца. Под пелерините на някои от людете се забелязват джинси, в резултат на което по-наблюдателния зрител вероятно би си направил извода, че тук става въпрос за манифестация на неокомунисти от съвременен тип, тачещи ценностите от времето на великите български царе. Но, разбира се, няма никакъв шанс да заподозрем, че Стефания някога е чувала за комунизъм (бил той и нео), камо ли да познава историята на българското средновековие, затова и бързо оставяме назад нелепото предположение и поглеждаме към часовниковата кула, към която е насочила поглед и тичащата сред тълпата Бела. Той внезапно отброява 12:00. Алюзията с Пепеляшка започва да говори на търсещият смисли наивен кинозрител. Бела обаче "не удря" на Пепеляшка. Облечена е с порядъчно разгърдена фешън ризка и съвсем явно изглежда разстроена, което пък ни навежда на мисълта, че вероятно търси средновековна външна тоалетна. В следващият кадър веднага ни става ясно, че е нямала късмет с изнамирането й, защото я виждаме как излиза от някакъв шубрак, макар и не видимо толкова облекчена, но явно открила в някакъв смисъл своето Чи - е, няма да я съдим, на всеки му се е случвало да намери облекчение на място, различно от предвиденото за целта.

Влизайки в пантофите на авторката, до тук с голяма доза увереност можем да твърдим, че Бела сънува. Сънува как бяга сред група неокомунисти в средновековен замък и изведнъж някак си се озовава на тучна поляна, в другия край на която вижда стара жена. Съвсем "естествено" в нея Бела припознава баба си (?!?) и съвсем "естествено" до Бела от някъде изскача и Белчо (както за краткост и идиотщина ще наричам знаете кого). Още като го виждаме разбираме, че това недоразумение на майката природа допреди пет минути се е въргаляло с 5 до 15 горски нимфи, в следствие на което цялото му лице е покрито с брокат. Но опиянената от любов Бела не обръща внимание на този малък детайл и следващото й имулсивно желание е да представи Белчо на баба си. За жалост на Белисима се оказва, че поляната е огледало и бабата е самата тя изправена до своя младолик Белчо. Какво по естествено от това. Бела е стара, не може да задоволява нуждите на Белчо и той кръшка с горските самодиви?!?

Прозряла тази истина насъщна Бела се събужда в леглото си до опърпано съкратено издание на Ромео и Жулиета, баща й влиза, честитейки й 18-тия рожден ден и дълбоко я травмира с репликата:

Кога порасна толкова?

на което получава видимо притеснения отговор:

Не съм чак толкова голяма!

А на закачката:

Знам ли, имаш бял косъм.

тотално отчаяната лигла отговаря:

Не, невъзможно е.

при което скача и отива да се гледа в огледалото. Е, добре, някой да ме ориентира откъде да си купя пистолет!

The beginning of the end:
Птичи поглед, кола криволичи из леса, разместване на радиостанции, в това време зад кадър звучи веселяшко сутрешно парче. На една от станциите новинарска емисия съобщава:

Още един планинар е изчезнал,
с който броят им възлиза на трима.
Горските все още търсят животното.


Супер. Трима изчезнали и за целта горските търсят животното (!?!). Винаги съм знаел, че горските трябва да са някои гадни копелета, вероятно даже и безславни, които на млади години са минали обучение през поне един-два талибански лагера, затова и няма как да не си знаят работа, още повече, че на кого му пука за ФБР и ЦРУ. При това интуицията им работи "на макс" - тримата изчезнали са отвлечени от животно. Защо ли, много просто - горските (тия хитри копелета) са гледали първият Здрач и знаят, че той е филм за вампири, а вампирите, драги зрители, са горски животни, занимаващи се с отвличания. Какво повече им трябва на горските, за да вкарат в ход операция "Наглите 3 1/3". Някакви изсмукани и мършави пудри ли ще ги стреснат. Неее, тук оставям кака ви Стефка да води парада.

На паркинга пред скуула, реплики от съученици:

24
00:04:22,775 --> 00:04:24,904
Здрасти, Бела.

25
00:04:26,449 --> 00:04:28,452
Днес е големият ден, Бела.

26
00:04:29,204 --> 00:04:32,489
Есето за "Ромео и Жулиета"?
- Да, вярно.
// трогателно, пубери се поздравяват
// и приритват от кеф, защото за
// домашно са си написали есето!?!

27
00:04:32,639 --> 00:04:35,257
Где отиваш, Бела?
// съколежанин, транслитерирайки на селски
// шекспирова реч

28
00:04:36,050 --> 00:04:41,298
Може ли да ви снимам?
Майка ми иска албум за спомен.
// реплики на Бела, не че има значение...

29
00:04:41,448 --> 00:04:44,512
Обикновено съм фотограф, а не модел.
- Не, не, ела тук.

30
00:04:44,662 --> 00:04:46,696
Нали ще ме преправиш малко на Фотошоп?
// е, не!!! go, shoot me!!!


На фона на деградиращия сюжет пристига Белчо с черен джип (няма спасение), а Белата го съзерцава как на забавен каданс се влачи към нея, сякаш допреди пет минути е хъркал на задната седалка с бутилка текила в ръка. Горкият, да го оплачеш, хвърля отчаяни усмивки, опитвайки се да прикрие махмурлука от среднощния запой с горските създания (не конкретизирам какви, знам, че вампирите по принцип не отбират). Сцената е толкова трогателна в своята наивност и бездарие, че даже и да извикате в спомените си някое друго подобно клише с идеята да направите паралел, то въпросното драстично ще бледнее пред осъзнатия ужас, на който в реално време ставате свидетел. Докато наблюдавах тази сцена имах усещането, че кръвта ми се отцежда от вените и самоволно напуска тялото в посока най-близката отходна тръба, в опит да се слее с нещо не толкова блудкаво и гнусно.

Със следващите няколко реплики отново разбираме за душевните терзания на Бела и как невръстните й 18 години вече й се виждат тежко бреме, на което Белчо отговаря, че той пък като заслужил вампир е вече на цели 109, което от своя страна изведнъж нагнетява сексуално обстановката, понеже някой явно си пада по дедовци. След което, съвсем естествено 109-годишния дърт пръч пуска език на младата блудница и за капак на всичко от някъде се появява... ъъъ, Вълчо (нали се сещате, Белчо и Вълчо, като от първия сезон на ТВ-тийн драмата). Понеже Белчо е по сценарий тактично вампирче, оставя Белка и Вълчо да си поговорят насаме, и ония като почват да ги плещят едни, изобщо и не ги отразих.

Някъде тук взе да ми удря на късо инсталацията и реших, че няма да го бъде. Не и в този живот. Не и в тази вселена. Прекалено кратко време ни е дадено, за да го прахосваме по този начин. Така че ударете някой пасианс. Скарайте се с някого (в спора се ражда истината). Или пък просто отидете и пуснете една вода, за да може да кажете, че сте свършили нещо полезно. Единственото струващо си нещо в Новолуние е, че ще ви накара да осъзнаете точно тези малки истини от живота и колко ценно е да се наслаждавате на всеки един момент, правейки... нещо друго.

2/10

9 коментара:

 1. Възхищавам се на търпението ти. :D

  PS Изгледах преди време първата част с идеята, че човек не трябва да е предубеден. Изводът: Стефани Майер заслужава да бъде удавена в nerdска сперма.

  ОтговорИзтриване
 2. Търпението ми, както стана ясно, не е и на половина като това на многоуважавания от нас Скротум. Той ги изтърпява до финалните надписи било то и с цената на трайни психични увреждания. Моят праг на поносимост е къде-къде по-нисък. ;)
  И в случая със Стефани Майер(с) е по-добре да си предубеден. Помага...

  ОтговорИзтриване
 3. Хахаха, а казват, че моите ревюта били дълги. :) Щом събираш толкова материал само от 8 мин. и 53 секунди, представям си какъв литературен труд ще генерираш, ако беше изтърпял целия филм. :)

  ОтговорИзтриване
 4. Е, това ще остане в историята, като една неразгадана мистерия - няма начин да го изтърпя целия... посмъртно... :)

  ОтговорИзтриване
 5. Ако някога ще си пускам "Здрач", то ще съм сигурен, че имам морфин под ръка. :)

  ОтговорИзтриване
 6. Хахаха, това е едно наистина добро ревю. :D

  ОтговорИзтриване
 7. :)lol
  според мен продуцентите са объркали името на филма. Оригиналното заглавие е трябвало да бъде:
  "The New Goon"

  ОтговорИзтриване