5 май 2010 г.

Стереоскопете си зрението за 12 лв. на прожекция

Нещо интересно във връзка с новата технология за източване на семейния бюджет:
3D технологията „лъже“ мозъка на човека, като му показва две различни изображения – едно за лявото око и едно за дясното. Мозъкът наслагва двата образа, в резултат на което се получава обемен образ.

В реалния живот, за да виждаме в три измерения, очите правят две неща. От една страна те се насочват към дадена точка – завъртат се малко по-навътре или по-навън, така че проекцията на изображението да попада винаги точно в средата на двете ретини. В същото време очите се приспособяват – всяка леща променя формата си, така че да фокусира изображението върху ретината. Без правилното насочване бихме виждали образите двойно. Без приспособяването пък бихме ги виждали размазано.

Изкуствените 3D изображения обаче пораждат конфликт между насочването и приспособяването. Човешките очи трябва да се фокусират на едно разстояние (там, където светлината се отразява от екрана), но да се насочат към друга равнина – там, където 3D обектът би трябвало да се намира в „пространството“. Разликата в разстоянията може да причини напрежение в очите и главоболие.
"Така ще изглеждате, ако един месец не си сваляте стереоскопичните очила."

А ето го и отговорът на въпроса защо от някои 3D-бози получавате повече киселини отколкото от други:
Дори минимални грешки в технологията на заснемане на филмите може да поражда ефекта на главоболието и затова създаването на 3D трябва да е ултра-прецизно.
Връзка към статията източник.

4 коментара:

 1. Така е .
  Първият 3D филм го гледах в Москва преди 25 години
  Някакви клоуни постоянно ми изпращаха въздушни балони:))

  ОтговорИзтриване
 2. Сигурен ли си, че не си бил напушен?... ;)

  ОтговорИзтриване
 3. А аз си мислех, че ме боли главата щото ми е празна :)
  уф успокоих са! :)

  ОтговорИзтриване
 4. То едното не изключва другото... ;D

  ОтговорИзтриване