27 май 2010 г.

V (2009)

Режисьор: Kenneth Johnson
Сезони: 1
Жанр: Drama, Sci-Fi
Каст: Elizabeth Mitchell, Morris Chestnut, Joel Gretsch, Logan Huffman, Laura Vandervoort, Morena Baccarin
IMDb: 7.7Ще ви изгубя времето, за да ви презентирам един сериал от 12 епизода, който изгледах в рамките на една безпаметна събота, която още от сутринта знаех, че ще пропилея в безметежно вегетиране пред многострадалното си РС в името на среднощния финал от Шампионска лига. Т.е. цял ден не ми дремеше какви творения на киноматографията ще ми минат пред очите само и само да додрапам до 21:45. Търсейки съответното произведение с достойнства да се вмести в изпразнения ми от съдържание ден, пръстът на съдбата неуверено падна върху постер с медико-хигиеничния образ на Елизабет Мичъл, позната на посветените в мистерията на "Изгубени", като Джулиет Бърк, или последната тръпка на гаменчето Джеймс a.k.a Сойър и, която по-изкушените от вас вероятно помнят от "Джия", където разменяше нежни ласки с грозноватата по онова време патица Анджелика Джоли. Съвсем естествено, ако не беше екранното й присъствие в "Изгубени", щях да остана в неведение за достойнствата на този уникален римейк върху оригиналния сериал от 1983-та (в който бегло участие взима и иконата Майкъл Айрънсайд), което говори, че "блонди"-то на Сойър е с голяма заслуга да забравя първата и втората част от дискретната математика в следствие на повсеместно измиране на мозъчни клетки в една определена област от фронталния ми лоб.

За да бъда честен спрямо креаторите на сериала, първите 15 минути все пак са с достойнствата на игрален филм, бързо минал по кината в провинцията и два пъти по-бързо озовал се в кварталните видеотеки. Далеч съм от мисълта, че някой от продукцията е имал заслугите за съответното щастливо стечение на обстоятелствата и смело мога да отдам този факт на безотказната формула на оригинала плюс вечният "War of the Worlds"-сторилайн, който сам по себе си е способен да крепи и на най-обезкостения откъм дълбокомислие sci-fi сериал.

Та пазейки жив спомена за класикическата научно-фантастична сапунка "Нашествениците" ("The Invaders") от 67-ма, в която героят успешно анихилираше чуждоземни хуманоиди, трепетно проследих грабващата начална сцена на "Посетителите" ("V"), в която извънземна цивилизация акостира със звездолетите си във въздушното пространство над 29 земни столици с идеята да изложи пред общественността изцяло пацифистките си намерения. Визията на това събитие си струваше 10-те минути, защото който и да беше факира зад специалните ефекти, явно разбираше смисълът на думата "правдоподобност". Кадърът, в който "шасито" на кораба се трансформира в екран с размерите на няколко футболни игрища и на него лийкна последният епизод от "Биг Брадър фемили" в частта, в която най-интелигентното семейство от избраните, включващо порно-актрисата Анджелика и не толкова порно мъжа й, се разкрепости пред очите на консервативните в това отношение земляни, разкри истинския потенциал на сериала. И въпреки, че нищо от това не се случи, съответният сюжет щеше да е с една идея по-оригинален от действително разигралата се сцена. Хуманоидка от плът и кръв, самоназоваваща се Ана - в ролята Morena Baccarin, която за миг върна в спомените ми образа на строгата, но сексапилна учителка по руски език от пети клас, - обясни на перфектен английски, френски, немски, руууски и таджикистански език за съответните столици, колко е щастлива, като предводителка на своя народ, да открие живот на Земята. Нищо лошо. Аз лично НЕ бих се зарадвал, ако открия в килера си живот, за който да не знам, и за който ще ми трябва отрова за мишки, ако реша да се отърва от него, но за целите на сериала явно формулата работеше.


Насред цялата тази масовка, героинята на Лиз Мичъл, която съвсем не далеч от очакваното беше ФБР-агент и самотна майка на 17-годишно леке с тенденцията да се превърне в дебила на продукцията, се чудеше как да реагира адекватно на неадекватната ситуация, каквото правеха и останалите трима герои, чиито истории скоро щяха да се влеят в една. Това в общи линии е и всичко, което имаше смисъл да бъде разказвано с внимание към детайла. Оттам нататък ще съкратя събитията до следващите 2-3 параграфа.

Лиз открива странно движение в информационния поток, покрай идването на V-тата, между членовете на една определена терористична организация. Разследването я довежда до събрание на група от хора, открили, че извънземните всъщност са люспести създания, отглеждащи върху себе си човешка плът и същите са на Земята съвсем не от вчера. Тя и още двама от групата, които успяват да оцелеят след извънземна засада, сформират група за борба с извънземните форми на живот, наричаща себе си Петата колона, докато през това време V-тата, в лицето на Ана, всячески се опитват да унищожат съответната и да си изградят приемлив образ в обществото, 1) издигайки центрове за здравна помощ, лекуващи определен списък от нелечими земни болести, 2) посещавайки сбирки на ООН, за да промотират, т.нар. синя енергия, която да дарят на земляните, 3) пускайки в ход програма, която ще даде възможност на земни жители да живеят на извънземни кораби... и т.н. и т.н. баналности, с които обаче безмислията не свършват, защото дебилчето на Лиз се влюбва в дъщерята на Ана (да, знам като какво ви звучи това):


Ако се питате кой от двамата е дебилчето, верният отговор е повече от един

Живеейки в света на своето тинейджърство, въпросният Тайлър (на снимката вдясно) е запленен от V-тата и техните форми... на живот, което пряко контрастира с желанието на майка му той да страни от тях. Това, разбира се, поражда напрежение по остта майка-син и естествено вкарва нужния семеен патос в социално-ангажираната драма за люспести извънземни скрити под маски от човешка кожа.


Току-що изваден от формалина добре запазен екземпляр на женско извънземно

За да е пълна картината, Ана, предводителката на извънземната раса, решава да си народи (буквално) армия от специален вид извънземни, която да изпрати на Земята, за да се разправи с Петата колона. За целта тя избира висок и снажен извънземен индивид, който да я оплоди, след което някак очаквано го изяжда. Е, и в най-развитите цивилизации съществуват несъвършенства, а и кой е казал, че сам по себе си този акт не е израз на най-висша форма на съвършенство. Без да си отговарям на този и без това глупав въпрос, ще спра до тук.

Нямам логично обяснение защо изгледах всичките 12 епизода. Тайно се любувах на Лиз, открито въздишах по Морена в моментите, в които не закусваше с бащата на яйцата си, откровенно повръщах от взаимоотношенията на дебила с русата кифла с марма... т.е. с извънземна плънка и въпреки това додрапах до финалния епизод на първи сезон, който не даде никакви отговори, но това беше някак естествено предвид на факта, че не зададе и никакви въпроси. Така или иначе явно ни чака втори сезон, който явно е чакан от някакви зрители, които явно са чакали да почне нещо друго по някой друг канал.

10 коментара:

 1. Няма да ти казвам, колко много се кефих като малък (Всъщност като МНОГО малък) на "Нашествениците". Нали там като умираха извънземните се стопяваха и оставаха само контур на земята? От старите класики също много ме радваше "Война на световете" с единия от пичовете от "Хищникът" и култовата реплика "В името на безсмъртието". Ееееееххх...носталгия! :)
  Иначе "Ви" го пробвах само до първия епизод. Не знам дали ще му дам втори шанс. Стария ме радваше едно време, но наскоро пробвах да го гледам и той също не ми се получи. :(

  ОтговорИзтриване
 2. Аз съм същият случай. Помня дори как при ръкостискане не можеха да свиват кутретата си и това ги издаваше. Между другото в момента го дърпам. Главният герой много удря във визия на младия Пол Нюман. Чак се зачудих дали пък не е той (е, нямаше как). А старият "Война на световете" съм го отървал.

  Колкото до "V", аз затова ги пиша тез ревюта - да предпазя когото мога. :)

  ОтговорИзтриване
 3. Наистина се предпазих
  Но аз не пазя никой - Не познавате Джак (2010)
  http://zamunda.net/details.php?id=222725&comments=1#startcomments

  ОтговорИзтриване
 4. Я, Не познавате Джак излязло вече, много го хвалят, трябва да проверим..
  Относно сериала - страх ме е от извънземни, пък били те и сексапилни :/ хаха, така, че "фобията" ме предпази повече от теб :D
  Не ми изглежда нещо многовпечатлявaщо със сигурност, ще си остана с вампирите:)

  ОтговорИзтриване
 5. Вал, надявам се с твоя помощ тая събота да е по-ползотворна. :)

  Иво, знайм та тебе... :D

  ОтговорИзтриване
 6. Аз приличам на добре запазен екземпляр на женско извънземно!
  :)
  А някой от вас гледал ли е "Седморката на Блейк"?
  А?

  ОтговорИзтриване
 7. Сравнявайки горният екземпляр със скицата на Винсент Ван Ла Мотх, мога с голяма доза увереност да потвърдя, че си едно към едно с женско извънземно. :)

  Иначе имам и четирите сезона на "Седморката...", но не съм ги гледал от онова време. Чакам да ми дойде музата, да се затворя за един-два дена в бункера необезпокояван от земляни и да си се телепортирам напред-назад. Между другото китайците вече ни доближиха до това немислимо доскоро начинание: клик.

  ОтговорИзтриване
 8. Оказа се стойностен филм.От времето на Домино
  http://zamunda.net/details.php?id=170338&comments=1#startcomments
  не бях гледал толкова добра история правена по действителни събития

  ОтговорИзтриване
 9. На тази диария й изтърпях първите пет епизода, след които вече нямах сили дори да повръщам. Единствената гледаема сцена е пристигането на извънземните в началото на пилотния епизод, която обаче е приятно открадната от "Денят на Независимостта". Добре, че сериалът бе канселиран навреме, че още от този резил нямаше да изтрая.

  ОтговорИзтриване
 10. Тревожното (за мен) е, че след като ти си го изтраял само до петия епизод, каква сила ме е мотивирала да го изтърпя до последния... :D

  ОтговорИзтриване