4 януари 2011 г.

Motion Picture Score: Heroic Tempo - Part 2

Ето, че най-после дойде време да продължа изброяването на впечатлилите ме саундтраци, зародило се в младите години на блога ми, когато в пристъп на криза на средната възраст се засилих да сбирам на едно място любимите си скорета - симфонична музика, грижливо композирана от даровити душеизтисквачи, с идеята да допълни и градира ефекта от творението на неконсистентната режисьорска промисъл. И въпреки че от онова време изтече доста вода, а аз все още не съм напълно излязъл от климактериума (при това май без да съм влизал в него), втората част от героичния цикъл сама се оттегли на дивана, за да ме разтовари от тежкото бреме на егоистично несподеленото музикално съдържание. И тъй като съм си обещал тази година за разлика от предходната да не съм толкова многословен (и в този смисъл да съм по-малко голословен от обикновено), ще ви оставя в "небраното лозе" на съществената част от поста. Ако по някаква причина все още не съм Ви честитил Новата година (което ще да е много странно понеже вчера си скъсах задника да спамя по блогове и седянки), чувствайте се поздравени със следващия изблик на героичен естетизъм, извел на показ една плеяда от не толкова нашумели, вероятно и позабравени или по някаква причина не попаднали в полеслуха ви саундтраци, които през годините лично мен ме караха да се чувствам като буца масло на дъното на нагорещен тиган и то без никакво преувеличение.

В хронологичен ред ето я и втората декада от героичния цикъл:

1. Ennio Morricone - The Big Gundown - La Resa Dei Conti - 1966
Специални благодарности на Вал, който ме насочи към филма, откъдето пък случайно попаднах на саундтрака на Мориконе, в който открито си личат теми от бъдещия "Имало едно време на запад".


2. Basil Poledouris - Conan the Barbarian - Anvil Of Crom - 1982
Тук основната заслуга е на Bla, който с право ми обърна внимание върху класиката на Полдурис.


3. Michael Kamen - Robin Hood: Prince of Thieves - Overture - 1991
Самото име на Кеймън е достатъчно да подскаже, че става дума за класическа тема.


4. Bruce Broughton - Tombstone - Arrival In Tombstone - 1993
Това е един от трите най-велики уестърни на всички времена и съвсем не случайно е увенчан с един от най-великите уестърн саундтраци звучали някога под пустинното Слънце на запада.


5. John Powell - Shrek - True Love's First Kiss - 2001
Ще ви подлъже с първите си ноти, а след това ще ви изстреля в орбита. Слушал съм го хиляди пъти и всеки път ме е изправял на нокти.


6. Hans Zimmer - The Last Samurai - Red Warrior - 2003
Цимър може да е поточна линия за саундтраци, но, на "който си го може", не му дреме за елитарните ни мрънкания по негов адрес. След първата минута, ако не се почувствате насред множество разярени самураи, значи същите вече са ви клъцнали главата.


7. Pawel Blaszczak - Call of Juarez 2 - Attack Theme 2 - 2006
Пак заслугите са на Вал, защото освен че ме "светна" за играта, насочи и вниманието ми към самият саундтрак. Същият е пак добре да се възприеме като цяло. Не успях да открия конкретното парче, което исках да постна, но и настоящото е достатъчно показателно.


8. Mychael & Jeff Danna - The Imaginarium of Doctor Parnassus - The Tack - 2009
Едно интересно попадение, което или ще наелектризира аксоните ви, или изобщо няма да го усетите. Лично мен ме върна към произведенията на Бърнард Херман и по-конкретно към "Психо" - странен факт предвид филма, който презентира.


9. John Powell - How to Train Your Dragon - Battling The Green Death - 2010
Никак не е случаен факта, че за втори път споменавам Джон Пауъл и пак във връзка със саундтрак към анимация. Този човек явно се е специализирал в този жанр (признавам си обаче, че не съм слушал ОСТ-тата към поредицата за Борн и затова може и да нямам пълна картина за всеобхватността на таланта му). Проблемът тук е, че трябваше да отлича целият саундтрак, а не само това отделно парче, но пък то загатва голяма част от красотата и разнообразието в него, така че пак ще придобиете обща представа за какво ви говоря.


10. Alexandre Desplat - Fantastic Mr. Fox - Stunt Expo - 2010
Е, може и да ви се струва майтап, но парчето си носи духа на героичния саунд и тромпетния зов, който звучи от време на време, съвсем не е за пренебрегване. А и все пак си говорим за Деспла.


Това е то. Ще се радвам, ако подоборката ви е допаднала, и споменете конкретните парчета, които са ви направили впечатление, както и ваши любими, които смятате, че имат място в един такъв списък. Аз все още имам чувството, че съм пропуснал около 30-40 "хероични" мелодии, които през времето по един или друг начин са намирали място в плеъра ми, а за следващото изброяване мисля да прехвърля вниманието си към трагико-мело-драматичния сет. Дотогава нека музиката е с вас.

18 коментара:

 1. Подборката е страхотна.Desplat за първи път го чувам но звучи добре.
  RIP for Pete Postlethwaite
  http://www.reuters.com/article/idUSTRE7030LO20110104?feedType=RSS&feedName=entertainmentNews&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+reuters%2Fentertainment+%28News+%2F+US+%2F+Entertainment%29

  ОтговорИзтриване
 2. На мен ми стана едно героично и ми идва да се метна на коня и да спася някого.
  :)

  И това само докато чета, представяш ли си като ги прослушам в къщи... ;)

  ОтговорИзтриване
 3. Ностро, голямо удоволствие е тази тема, благодарности и на Вал за препоръките:-)
  заемам се веднагически да наваксвам:)

  ОтговорИзтриване
 4. 10q, Вал, голяма част от "страхотното" е по твоя вина. За Деспла имаш богат материал за проучване - препоръчвам ти "Златния компас" и "The Painted Veil". А за Пийт прочетох още вчера. Наистина голяма загуба. :(

  Ел, като ги прослушаш се надявам да спасиш Земята от унищожение през 2012-та. :D Бе ти не си ли на покрива да гледаш слънчевото затъмнение?! Я, бегом! :))

  Анджи, остави за по-късно. Сега излез навън да видиш как ще скрия Слънцето. :D

  ОтговорИзтриване
 5. ну!:))
  хич ме няма по честитките и пак щях да пропусна да ти честитя новатата, и ти пожелая всеки ден от нея да е топла и силна прегръдка:-)

  ОтговорИзтриване
 6. Ностро, аз се присъединявам към Ел и нейния героичен отряд :D Тя иска да спасява принцове и принцеси от драконите, а аз пък искам да спася горките дракони от принцовете и принцесите...
  Все да сме на различно мнение, какво ще ни посъветваш за да не се скараме и пак да ме бият? :D

  ОтговорИзтриване
 7. Честита, Анджи! Много здраве желаем! :D

  Ламоте, яж повече пържоли от съкровенните запаси на Ел и пак ще те бият. Такъв е моят съвет. :D

  ОтговорИзтриване
 8. Много звучно, много 'ероик!

  Браво, Ностро!

  И за много години ;)

  ОтговорИзтриване
 9. За много и все `еро(т)ични, Елфе! :D

  ОтговорИзтриване
 10. А какъв е онзи КЛОЗЕТ, дето си го сложил на другия блог? :)))))

  ОтговорИзтриване
 11. Химически! :D
  Наминавай и от там, ако те напира нуждата. :)

  ОтговорИзтриване
 12. Пропуснал си Умирай Трудно 3:
  http://www.youtube.com/watch?v=0X3Me_MVR90

  ОтговорИзтриване
 13. Хех, моментът, в който боклукчийските камиони се нижеха един след друг, натоварени със злато. :)
  Добро включване. :)

  ОтговорИзтриване
 14. Това от Call of Juarez е много добро :) Добавих си го в любими в тубата. :)

  ОтговорИзтриване
 15. Дръпни си двойката на Call of Juarez - "Call of Juarez: Bound in Blood". В инсталационната папка ще откриеш цялото музикално озвучение към играта. Щом това парче ти е допаднало, останалите няма начин да не те накефят. :)

  Ама ти що не празнуваш тая вечер? :D

  ОтговорИзтриване
 16. Ехааа - бравооо - най-сетне продължение! В очакване на следващите теми, топъл поздрав!

  ОтговорИзтриване
 17. Аватарски поздрав, а! ;)
  Е, добре, днеска бива. :))

  ОтговорИзтриване