21 април 2011 г.

10 холивудски клишета, от които на Нели й е писнало (продължение)

След едномесечно заточение в земите на кино-безобразията, от което получих временна слепота и хронична тъпота, вчера усетих внезапен прилив на енергия, прочитайки поста на Нели за холивудските клишета. Тръгвайки да й пиша коментар, усетих, че ставам прекалено обстоятелствен, в следствие на което реших да постъпя, като всеки един себеуважаващ се плагиат - заграбих й темата. Разбира се, нямам потвърждението, че на Нели й е писнало точно от същите клишета, но темата си е нейна, така че се почувствах задължен да я включа в заглавието в знак на признателност.

10 причини да хейтим Холивуд:

» От филмите на Камерън и производни: когато се представя някакъв титаничен обект - титаничен кораб ("Титаник"), титанична планина (летяща), титанична дупка в земята ("Санктум") и т.н. - непосредствено пред него задължително прелита ято птици. Ако няма птици, значи въпросният обект е попаднал в кадър случайно и едва ли заслужава зрителското ни внимание.

» Когато в сценарият присъстват баща и син, в 99% от случаите те не се "дишат" един друг, а в 99% от тези 99% синът неспирно хейти баща си и го обвинява за всяка човешка грешка от сътворението на света насам. Разбира се, на финала двамата се прегръщат просълзени, признавайки си, че вината е в тях.

» The funny guy. Във всяка една групичка (била тя екипаж на междузвезден кораб, отряд от ченгета, банда обирджии и т.н.) неизменно присъства и един веселяк. Често има и една шматка, на която всички се подиграват, обикновено заради наднорменото тегло. Естествено необходими са и политически коректния цветнокож, бойната мацка с кофти поглед (в 95% от случаите ролята е писана специално за Мишел Родригез) и една плеймейтка (пожелателно с големи "очи"). Например очите на Дениз Ричардс ("Звездни рейнджъри") са пленително големи и неподвластни на гравитацията, но пък в космоса е така.

» Случвало ли ви се да НЕ познаете кой ще умре? А в коя минута? И в каква поредност спрямо останалите? И защо винаги наблизо има някакво стърчащо желязо, шило или изкуствен фалос. Сякаш в момента, в който камерата го фиксира, няма да ни е пределно ясно какво ще се случи.

» Колко живота има "лошият"? Със сигурност предостатъчно, за да задаволи изискванията на режисьора да видим повече съспенс от необходимото. Плюс това "добрият" е прекалено добър, за да утрепе лошото копеле още с първия си опит. Размазването на мозък задължително трябва да се случи след като го е погъделичкал отвсякъде.

» За разлика от редовите лоши (същите ония, които измират, като мухи върху инсектицидна лампа, когато добрият им плесне шамар зад врата) добряците, имали злочестата участ да пукнат в края, винаги имат минутка време да си кажат финалните реплики, дори и ако от главата им стърчи тръба с фи 20. Търсеният драматичен ефект в такива случаи често ми излиза през устата под формата на добре смляна храна.

» Три винаги е било адски сакрално число в Холивуд. Но често дори и не се стига до трети опит, когато трябва да се нацели паролата за достъп до главната базаданни на ФБР или някое друго строгосекретно учреждение. Хората просто знаят как. А аз какво да направя като цяла седмица се трових да си спомня каква парола съм си сложил на една от пощите. Silly me.

» Според Холивуд най-сигурният начин да разберете дали някой ви преследва, е да отидете да пробвате дали колата ви пали. Ако стартерът отказва, съвсем скоро ще ви навести висок човек с мушама и кука в ръката. Не е зле да продължите да упорствате с ключа, докато в реални условия не изтощите акумулатора. На кино това няма да ви се случи и много скоро ще вдигате 250 по улици тесни, като кокошо дупе.

» Романтично или не, ако не сте в края на филма, целувката между главните герои е бленуван мираж - винаги се намира кой да ги прекъсне точно преди флуидообменяне. Това си е писано правило.

» Сещам се за още десетина клишета, клишенца и откровени простотии, но стига толкова. Десет няма да има в знак на протест.

20 коментара:

 1. * Можеш спокойно да отвориш която кола ти харесва на улицата и то точно когато ти трябва (или да изхвърлиш добродушната душица зад волана на някое оживено място). Колата винаги е отключена и ако ключовете не са под сенника, винаги можеш да запалиш с кабелите, при това скоростно; като бонус в жабката й има пистолет или друга изненада в багажника.

  * Пистолетът на Добрия обикновено засича (или му свършват патроните) точно в сюблимния момент, обаче винаги се намира някое още по-добро другарче да му помогне или същото се случва и на лошия и си разменят тупалки. Ясно е чии са по-мощни.

  И изобщо, доброто обикновено побеждава, независимо колко безмислена, обречена или неосъществима е каузата.

  * Бащата и синът, които си споменал (или майката, дъщерята, братът, сестрата и прочие двойки в близко родство) винаги се помиряват и си прощават, малко преди единият от тях да умре или да си хване лоша болест.

  * Гледайки, оставаш с впечатление, че американците имат много висок процент (полу)гении сред обикновените граждани - адски умни, съобразителни, находчиви, намиращи винаги правилното решение в точния момент (т.е. в последната секунда). Ей така, между другото, спасяват хората от цял автобус без спирачки, от отнесен от бурата или терористи кораб. Обезвреждането на бомби в самолет или приземяването му от случайни пътници са ми любима изцепка.

  Защо винаги има по една кифла, за която до края се чудиш за чий (или на чий) се мотае из филма? Ако случайно липсва кифла, има дебил в същата роля.

  ОтговорИзтриване
 2. ахаха, Ностро, ама аз иначе няма да гледам филма, ако няма таквиз с "големи очи" :Р :)) Любимото ми е това с финалните реплики и тръбата от мозъка :))

  Точке, верно пищова засича :)), ама лошите все едно са кривогледи, стрелят по 1000 пъти и не уцелват "нашийо", а "нащийо" с един куршум поваля трима :)

  ОтговорИзтриване
 3. Хаха, даже ме има в етикетите :D

  ОтговорИзтриване
 4. 9 е едно от двете ми любими числа. Добре, че си посочил толкова клишета, че ако бяха 10, в знак на протест, изобщо нямаше да ти чета публикацията.:D

  "А аз какво да направя като цяла седмица се трових да си спомня каква парола съм си сложил на една от пощите" - имам и аз подобен проблем. Ама какво да направя като все някой ще се намери да ме накара да си направя нова поща.:P :)

  Поне 10 не съм достигнала още, ма чат-пат си бъркам паролите. А 3 не е моето число. Веднъж, след злоупотреба с една напитка блокирах една сим карта. Но пък беше много РОМантична вечер.:D

  ОтговорИзтриване
 5. Когато Сатан обладае някой заклинател той винаги плюе или жаби или пирони :D А очите му стават огненочервени. А гласът му задължително се променя във фалцетната гама на Ми Минор :D
  Но за слепци това правило не действа :D
  http://energy-torrent.com/details.php?id=21068

  ОтговорИзтриване
 6. Много точни попадения.
  Между другото и аз съм имал споменатия проблем с парола на ел. пощата. Едната даже така и не се сетих каква беше ;)

  ОтговорИзтриване
 7. Винаги се сещам за две толкова клишосани сцени, че чак сама наддавам дали точно сега ще ги видя:
  - при бой се мелят на почивки, първо единия налага другия и видиш или оня вече му , дори и с разглобен череп финиксира и айде тупа-лупа;
  -а моментът с ключа под саксията?!

  ОтговорИзтриване
 8. Точе, перфектно включване. Аз също много мразя доброто да побеждава. Стига Койота го е отнасял!? :D

  Ламоте, много вярно, но не забравяй, че "нашийо" е не просто добър, той е МНОГО добър. :D

  Ами, Нели, какво да кажа - беше неизбежно. :D

  Миленке, знаех си, че съм изкарал голям късмет с това 9. :D Иначе трябва да се съгласиш, че "РОМантиката сБИРА" е още по-нетрезвомислеща и предразполагаща към... блокиране. :D

  Вал, верно, тъкмо се каня покрай ревюто на Скротума да се отнеса по вълните на поредната простотия - Ритуалът. Ма нали е с Хопкинс. А Слепецът със сигурен какво ги прави. :D

  GFoxxx, хакерчето от "Код счупена стрела" ще ти помогне да си я припомниш. :D

  Аааа, Лили, стига де, сега ще ме накараш вече да не оставям ключът за вкъщи под саксията! :D

  ОтговорИзтриване
 9. .. или бомбата в куфарче на някое оживено обществено място като метрото, примерно:)

  ахаха, но те за Холивуд са хиляди Ностро, как да ги ограничиш, подобно междувпрочем тези, в сръбското, българското, балканското кино, ако го обобщим. а то не минава без копирките на.. примерно Костурица, който от своя страна доста си е надничал при Фелини, а последния със сигурност е бъркал в някои други чужди торби;))
  измествам въпроса, но то е неизбежно..
  клишира се всяка форма на - ефект и тъ нъ, който успешно и надежно го продава филма, но то и затова не се обсъжда, а както виждам - констатира:)
  разсейвам се тук с едни агнешки манджи, та няма да се връщам, за да чета умностите си, весели кинопразници и други всякакви:))
  днес лично ще си пусна още една точка, голяма и червена..:)) Боята, анджък. от това по-клиширано като че ли няма.. лее се с кофи из холивудските сценарии.. да се чудиш след толкова кръв как изобщо онези се държат на крака.. за страстите Христови да не говорим, че много си го обичам Гибсън.. но се оля!:((

  ОтговорИзтриване
 10. Ностро, пускай по-често такива теми. Ще се влючвам с удоволствие, без да се чувствам много хейт и прекалено капризен зрител (читател), изказвайки мнение. :)
  Материал има в изобилие, обаче извън много малкото изключения, обикновено е (пре)хвален, величан, препоръчван до такава степен, че напоследък все по-често се съмнявам чий вкус е по-извратен и непоправимо увреден: моят или на хорово леещите възторжени слова.
  Горчивият вкус от загубата на време и пари е по-малката беда. По-лоша е опасността от (цитирам те) временна слепота и хронична тъпота.

  ОтговорИзтриване
 11. Мии, съгласна съм, да. Затова след такива сБИРКИ, за да не се чувствам ВИНОвно, мисля да мина на лимонада...но може би само МЕНТАлно...

  ОтговорИзтриване
 12. Анджи, я веднага да попитам как точно се "оля" Гибсън в "Страстите Христови"? :) Заради многото червено ли? Ами филмът не е за деца, така че няма лошо да бъде исторически (т.е. спрямо епохата и обстоятелствата) коректен. :)

  Точе, аз други почти не пускам, но си права, че напоследък е рядко.

  Миленке, след сбирки, е позволено. Но по време на такива трябва да си в крак с останалите - не само МЕНТАлно, а и до степен на монуМЕНТАлност. :)

  ОтговорИзтриване
 13. :) :) :)
  Само да питам, във твоята компания няма ли един "фъни мен"? Гледам те с мойте големи, неподвластни на гравитацията очи. :)

  ОтговорИзтриване
 14. Дринка, не знам с кои точно очи ме гледаш, но и не умирам от желание да разбера, фъни гай такъв. :D

  ОтговорИзтриване
 15. ъм Ностро, каква историческа правдивост след като не римляните, а неговият народ - евреите го предават:) същият този народ, който го плюе, замеря с камъни и кво ли не по ла виа долороса:)
  и да, камшици, бои и втежняване до степен отвращение, погнуса и тъ нъ са чисто режисьорски прийоми. никаква историческа коректност не видях:)

  ОтговорИзтриване
 16. Анджи, говорим си за историческа и фактологическа коректност, когато не се замаскирва реалната картина с превзета стерилност. На който не му се гледат такива филми, просто не гледа. :)

  ОтговорИзтриване
 17. както превзетата стерилност така и емоционалното пренасищане водят до един и същи нежелан ефект.
  мисля че бях ясна, Ностро, по точно за липсата на историческа и фактологическа коректност, за да бъде реална картината:)
  примери за холивудски интерпретации колкото искаш -
  "със 'Страстите Христови' подскочиха евреите, с 'Троя' и 'Александър' пък - гърците, това се получи и около '300' с арабите, а колко измислени истории като -'Клеопатра', 'Рим', 'Последното изкушение на Христос', 'Крал Артур', 'Като рицарите', 'Спартак'.. абе сякаш не филм, ми пуканки валят, валят от небето.. и бирата почва сама да си се хлъзга.. и се хлъзга и прокарва пуканките.. стомахът мърка доволно, екрана бумти.. мам*** му и история!"
  а историята и културата на Стара Европа, за разлика от Източна, е един от основните стълбове на нейния авторитет.
  и не само.
  ......
  но за това бъркане в културния масив отдавна вече съм драскала при себе си...

  да, въпрос на избор, както казва един френд, като иска в днешно време човек достоверност - да гледа Дискавъри:))
  хубав уикенд!:-)

  ОтговорИзтриване
 18. Анджи, сега се сетих, че този "спор" сме го водили. :)

  Онези времена не са били леки. Кръвта е служила за забавление (не случайно гладиаторските битки са процъфтявали в Римската империя). Достоверно е жестокостта на тези времена да е отразена във всичките й краски. Много добре разбирам кога кървищата са самоцелни и кога служат на повествованието. Във филми като "Страстите христови" и "Апокалипто" е налице вторият случай. :)

  ОтговорИзтриване
 19. да, знам, че го водихме, затова и пуснах линка:))
  приемам твоето мнение, но позволи ми да не се съглася с - втория случай:) както за всички престъпници от онова време, така и за Христос действията по наказанието са едни и същи. и именно филми като въпросния кръвонасядат съзнанието с други картинни истини:) и това в никакъв случай не прави филма по - лош. както и да е. за мен е клише да се лее толкова боя по екрана, че да ти замирише на кръв, в случай, че ти липсва добро обоняние. това исках да кажа:))

  ОтговорИзтриване
 20. за "Апокалипто" оправдавам лудостта на Гибсън.. за там историята е още по-страшна:)

  ОтговорИзтриване