12 февруари 2012 г.

make LOVE, not ACTA

Този блог се занимава предимно с холивудска продукция (когато изобщо се занимава с нещо), но май му е време да спре. Писна ми от холивудски боклуци и спокойно ще се откажа да "храня" тази фабрика за целулозни конфети по какъвто и да било начин, особено на фона на опитите й да превърне Интернет в тоталитарна държава.
Замразявам блога, докато всякакви абревиатури от рода на SOPA, PIPA и ACTA не останат в историята, като безславни опити на група алчни копелета да ни превърнат в послушни покупатели на боклуците им. STOP ACTA!

21 коментара:

 1. Не е ли по-добре да псуваш целулозните боклуци и да се подиграваме на Холивуд, отколкото да спрем :/
  Освен това, ние без тях можем, ама те без нас - не :р

  ОтговорИзтриване
 2. Е, ама нали, за да ги подигравам, трябва да си давам парите да ги гледам. А скоро няма да мога и да ги тегля, освен ако не искам да ме екстрадират в Америка. :)

  ОтговорИзтриване
 3. Е, аз нямам нищо против да ме екстрадират там :р Стига да ме сложат в женски затвор :р

  Ако пАСТА влезе в сила, може да пишем не ревюта, ами прогнози. Например, излиза един филм със заглавие "Атаката на извънземните" и ние в блоговете ще напишем как си представяме, че изглежда филма и как протича историята :р Ей, това е идея за следващ пост! :р

  ОтговорИзтриване
 4. ПХАХА, те и без това филмите им са до болка предвидими. Няма да е много трудно, даже прогнозите ни ще са по-интересни от самите филми. :D

  ОтговорИзтриване
 5. Споко ! Ще теглим от руснаците . При тях законите са малко по - различни и там SOPA, PIPA и ACTA не виреят :)

  ОтговорИзтриване
 6. Вал, достатъчно ще бъде да те спипат, че дърпаш. Доколкото знам, контролът ще бъде още при доставчика ти на Интернет услуги. Ще ни се иска да живеем в Русия тогава. :(

  ОтговорИзтриване
 7. И аз това щях да кажа, баш руснаците няма да позволят подобна простотия и баш те ще успеят да направят нещата дори по-лесни за крайните потребители.

  Освен това - дърпането не е престъпление, на акто-пиповците им се ще да е, ама а са го сложили това в закона, а сами са си го наденали до не знам си къде, защото оттам вече произтичат всичките щуротии с тази сива територия, която се нарича споделяне, и от която, индустрията не иска да си признае, печели брутално много.

  Лошото е, че всички сме тръгнали да рационализираме едно същество (каквото е развлекателната индустрия) и да се надяваме чрез логика да му покажем къде са му грешките и как сега се бори основно срещу плащащите му клиенти, което се изяжда отвътре, че не може да ни таксува за всяко едно гледане/четене/слушане на филм/книга/игра/албум, след като сме ги купили.

  Недей дава запор на блога, ами вярно почни да мислиш точно какво ще се случи в новоизлизащите бози и както сам знаеш, няма да си много далеч от истината. И, да, ще е по-забавно, тъй като ще можеш да омесиш "Отмъстителите" със сцена, в която динозаври оправят монахини и пак да има смисъл :)

  ОтговорИзтриване
 8. Тру, тия главочи ще усетят какво е финансова криза сега или никога. Надявам се призивът на Анонимните да има ефект и притокът на грошове към касичките на студията да секне от раз. Тия нещастници не си дават сметка, че не ние, а те не могат без нас. Ако трябва ще си тананикам любими парчета и ще си спомням сцени от филми, отколкото да тръгна да им пълня джобовете.

  За блога, ако в един момент ситуацията се окаже необратима, ще видя какво да правя.

  ОтговорИзтриване
 9. На мен американската индустрия няма да ми липсва много, но пък предприемчиви типове, като Дж. Едгар Хувър, могат да се възползват от ситуацията :) Не дай боже, да ядосаш някого... винаги ще има начин, срещу дребен лев, при тази криза, да ти извият ръцете, а най-престижната професия ще е да работиш към И-нет доставчиците. Бизнесът с "компромати" ще процъфти :)


  п.с.
  Като те слушам и се самонаритвам да седна да си довърша "Сурогата", че е много свързан с АСТА... ама нека поне да ми мине "неразположението":), че иначе нема става за четене :)

  п.с.п.с.
  Силно симпатизирам на "Анонимните" . Даже, като децата, си купих маската на Mr. Vi :) - въобще не ми отива, но си я нося гордо :)

  ОтговорИзтриване
 10. Ностро, затова говоря. Финансова криза няма да усетят. Ще я усетят само някои от персонала - фризьори, гримьори и т.н. ама финансовите големци - не. Потреблението се е увеличило, вярно че сме повече на планетата, ама си се кльопат филми, музика и игри, както и книги.

  Затова, за което квичат са т.нар. пропуснати ползи, но те не разбират това, че дори да си си дръпнал филма или книга не значи, че би го купил, ако не ти беше дадена възможността да си ги изтеглиш. Повечето хора теглят, защото могат и им е предоставено, а не защото са примрели. С други думи - ако ги нямаше торентите и другите места за обмен на файлове, едва ли възползващите се от тях задължително щяха да отидат да дадат пари за продуктите (книги, филми, музика). По-вероятно е да са ги пропуснали, даже да не са ги чули.

  Затова и казах, че популярността в нета (от торентите) помага много. Обмен, разговори, безплатни ревюта, защото ние всички ревюираме (поне повечето, де), заради кефа, никой не ни плаща. Но това повече играе роля за създателите. Музикантите от години правят пари от концерти, дреме им за албумите и продажби. Ама мастите кретени не харесват това. И усещат, че си отиват.

  Т.е. няма да усетят криза. Всичко ще се нареди, когато създателите осъзнаят колко много могат да постигнат без да са под шапката на големи корпорации.

  ОтговорИзтриване
 11. Светле, на мен и европейската кино-индустрия няма да ми липсва. :) Да не говорим за индийската. Вероятно само чукчи-индустрията от време на време ще ми навява носталгични спомени, но... абе да го шибам - ще се жертвам в името Свободата! :D

  Тру, именно затова спирам с ревютата. Не че някой е примрял за тях, но така ще има един блог по-малко популяризиращ шибаните им филми... Тъй де аз основно шибани филми ревюирам, затова...

  ОтговорИзтриване
 12. Съгласна съм с Тру и аз мисля същите неща.
  Процесът обаче, няма да е кратък и гладък. И ако не пищим и ако не оказваме подходяща съпротива, все ще се намерят разни "групировки", дето да ни завлачат обратно към тоталитарните модели за контрол, които не ща и да си спомням.
  (живяла съм и във време, в което от една приятелска компания хората пишеха доноси един срещу друг, заради различни облаги свои облаги, преглъщайки съвестта си, че са "накиснали" другарчето така мръснишки, че заради тях то е останало без работа и т.н.;Дядо ми е лежал в Белене и т.н. и т.н.)

  Най-трудно ще се справим със организацията на нета - към момента, най-свободната човешка реалност, която сме създали, макар и виртуална.

  Ако въобще се справим, а това не ни изяде окончателно главата като вид на тази планета. От друга страна предизвикателството си струва. Успеем ли, значи ще демонстрираме еволюирали начини за самоорганизация... един вид, ще започнем да се самоизтегляме за косите от блатото, в което скоропостижно гинем, а това поне теоретично не е невъзможно, както барон Мюнхаузен ни показа :)

  ОтговорИзтриване
 13. А това го пускам, в случай че все още не сте попаднали на него, в което се съмнявам :)


  2018 г. Обикновено софийско жилище.

  — Тате, може ли да смъкна от сметката ни 99 долара? Трябва да купя една книга.

  — Така ли? Коя книга?

  — Ами, на тоя… Вазов. „Под игото“.

  — Че защо ще я купуваш? Имаме я.

  — Супер! В кой файл е?

  — Какъв файл? Ей я на рафта, третата отляво.

  — Пфу! Та тя е на хартия!

  — И какво от това? На твоята възраст четох от нея.

  — На твоята възраст, значи. Че тук няма търсене! Как да си намеря нужните ми цитати, а? И аудио-съпровод няма. Нито анимирани картинки. Тъп текст, не може даже шрифта му да смениш. Луд ли си? На училище ще ме скъсат от подигравки. Чети си я ти!

  — Добре де, ето ти я тук на DVD. Преди петнайсетина години го купих…

  — Какво?! DVD?! И с какво ще я разчета тая антика, според теб? Че тя е за музея на технологиите. Още малко и на перфолента ще ми го предложиш тоя Вазов!

  — Като си толкова умен, защо не потърсиш в мрежата и не си я смъкнеш безплатно?

  — Да смъкна безплатно книга?!

  — Естествено. На Вазов авторските права са изтекли отдавна. Все ще да се търкаля някъде.

  — Тате, абе ти…? Като ти си бил малък, в началото на века, може и да е можело да смъкнеш всичко безплатно. Не си ли чул, че вече от пет години авторските права върху книгите са продадени за вечни времена на Американската асоциация на книгоиздателите? Или искаш и мен да напъхат в затвора доживотно като ония от сектата за свобода на информацията?

  — Че Вазов е българин! Какво общо имат тук американските издатели?

  — На кой му пука? Ти случайно да не си антиглобалист, а?

  — А, не, не, разбира се!… Виж, сине, грехота е почти сто долара да дадем за някакъв файл. Защо не помолиш някой съученик да ти го даде, да го прочетеш? Все някой ще го има. После пък ти ще му дадеш някой твой.

  — Да, бе! И като ми дадат техния Вазов, къде ще го чета?

  — Как къде? Те тяхното си копие у тях си, ти тук, на компютъра…

  — Абе ти си съвсем изостанал. Книга може да се чете само на този компютър, от който е купена. Пък и поляризацията ще е различна… Накратко, тате, давай парите. Ще си купя нормална книга.

  — Добре де, ето ти еднократна парола за теглене на 99 долара от сметката ни. По наше време това бяха бая пари…

  — Платих я. Thanks.

  — Дай и аз да я видя тая книга… Какви са тия картинки? В оригинала нещо май ги нямаше.

  — Реклами, как какви. Без тях книжката струва 699 долара.

  Екранът пъстрееше от мигащи обяви: „Дърводелски услуги — Марко и син“. „Истинските юнаци ползват нашите хранителни добавки!“. „Рекламна служба «Метоха» — моментална известност навсякъде!“. „Кредити изгодно, ниски лихви“. „RADA-LESSONS.COM — всичко, на което може да ви научи разкрепостена млада учителка!“…

  — А текста защо го няма? Трябва да се изчака да изчезнат рекламите ли?

  — Ти от Луната ли си паднал? Има да си чааааакаш… Текстът трябва да се чете през поляризационни очила. Без тях се виждат само рекламите.

  — Това пък от кой зор?!

  — Как от кой? За да не може книгата да се чете незаконно, естествено. Купил съм си аз примерно книгата, платил съм си, а пък някой стои зад мен и я чете над рамото ми, без да си плаща — как я виждаш тая…

  — Пълни глупости. Ако и аз си сложа очила?

  — Голям смешник си. Текстът се вижда само през моите очила. Твоите ще имат друг код на поляризацията.

  — Добре де, дай ми твоите, да я видя тая книга…

  — Как ще я видиш? Нали очилата няма да ти разпознаят ретината. Ще видиш само съобщение, че си сложил чужди очила… Тате, стига си ми пречил с твоите глупости! Трябва бързо да чета, докато не е изтекъл лицензът на книгата. Иначе, ако не искам да се самоунищожи, трябва да доплащам за свръхвреме. Не ми пречи, чета…

  ОтговорИзтриване
 14. … След 2 часа:

  — Уфф. Привърших я най-сетне.

  — Какво? За два часа си изчел „Под игото“?

  — Естествено. И за един щях да го прочета, ако не бяха рекламните паузи.

  — Тая не я вярвам. Я ми кажи, кой е Заманов?

  — Кой?!

  — Яснооо. Кой е тогава Боримечката?… Кириак Стефчов?… Чорбаджи Марко поне?!…

  — Откъде да знам бе, тате! Четох Home Edition. Там е само това, дето Огнянов и Рада се харесаха, и после башибозуците ги убиха. За останалото трябва да се купува Professional, или може би даже Enterprise Edition. Всичките ни пари няма да стигнат…

  — Уфф… Ум не ми побира накъде е тръгнал тоя свят!

  — Тръгнал ли?! Стигнал е вече! Тръгнал е бил по твое време, тогава е можело да го спрете…

  ОтговорИзтриване
 15. А и забравих да добавя.
  Третата световна война, тихичко, тихо и на места не толкова тихо, започна.
  Назряваше отдавна, но миналата година (на места) си пламна. Може да ви звуча наивно, но до сега никога човечеството не е водило точно такава по качество война... "Анонимните" (със все подразделения и други организации от същия характер) не са малко, нищо че са непреброими и не са безобидни, нищо, че не заплашват с ядрени бомби, а със съсипването на (електронни) системи за контрол, както и са от цял свят, действително имат представители от всички места, на които има нет. и са лесно обединими, чрез глобалната мрежа.
  А дано, да е най-интелигентно водената война, която човечеството е предизвикало, за да разреши криза в еволюционното си развитие. Въпреки, че няма война, без безсмислени жертви и без разрушения.
  Защото, каквато и война да е, ще е също толкова предизвикваща личния избор и позиция, както всяка друга СВЕТОВНА война. Трудно ще останат незасегнати зони и незасегнати хора.
  Дори и да има много хора, които не са нет-потребители.
  Просто казано, хора, които не пипат комп. Няма организационен орган, който да не е зависим от нета. Да не говорим за финансовите организации, транспортните, всички видове комуникации и т.н..
  Т.е. малцина на планетата могат да бъдат независими от нет. реалността. Ако не им пука дали ще се гледат филми, рано или късно, все ще се намери с нещо, което лично да ги засегне войната в нета, нещо, което ще им засегне хляба, дет' се вика.

  От системна гледна точка, функцията на световните войни, е да изпитват системата и да я преструктурират, в по-сложно и адекватно, към функционалните усложнения, устроена (над)система. Но винаги има риск по време на конфликта, преодоляващ кризата, системата да загине, да не успее да скочи на следващото "ниво на играта", т.е да се разруши, а не да еволюира.

  Този процес е добре илюстриран от мутациите. Едните се превръщат в ракови заболявания (напр.), които унищожават организма, а другите - в еволюиращи техники на системна организация на клетките в по-адекватна и по-адаптивна към (агресивната) среда, в по-справяща се и по-устойчива система.

  "Матрицата" излезе 1999.
  Е да, ще кажете, минаха повече от десет години... Да,
  но днес, алегоричните средства, образните метафори, предаващи идеите на филма, не ви ли изглеждат много по-близки до реалността, а не толкова абстрактни, колкото сме ги възприемали тогава?

  Да не говорим, че освен "студената" война, която започна, паралелно може да се заформи и една световна война, по стария модел - харабийската, с главен подстрекател Иран (нищо не им пречи да се направят, че ще си сглобят ядрена бомба, щото май го могат.... и да почнат да искат някои неща, че и на тях им е писнало от чуждо петролно господство).

  Не ме притеснява, че ще се мре... Но мисля, че е важно човекът да успее да надмогне старите, неадекватни вече, начини на системно функциониране.
  Ами, ако всичко, което се случва на земята, е важна "тренировъчна" площадка за добиване на опит, който е нужен за по-мащабни от земните функции и цели?:)))))))))))


  Знам, ще ми кажете,че много филми гледам:))))))
  А вие, да не би по-малко да гледате?
  :)

  В най-нефантазорския сценарий, поне, би трябвало да се борим за по-добър живот и по-добър живот за децата си, ако ще и единственият смисъл, който можем да му предадем е този, който сме приели като житейски избор.

  ОтговорИзтриване
 16. За мен, разговорът около ACTA, има най-малко общо, с разговор за авторските права.

  Питам аз, какъв е проблемът
  която и да е звукозаписна компания, филмова компания, или който и да е автор,
  да предяви иск пред българското законодателство за санкциониране на тези, които са му нарушили правата.
  Имаме закони, ако някой наистина се чувства ощетен, нека съди, к'ъв му е проблема.
  Щом е в правото си, ще си спечели делото и готово!
  Щом големите компании не съдят, значи наистина имат далавера от постоянното жужене в нета около продуктите им.
  Че ако не сме ние да си пускаме тая или оная песничка, за около 2 годинки само, и съвременните изпълнители на световно ниво ще увяхнат... щото никой няма да им рекламира така мощно имиджа. А с тази добра реклама, и сулю и пулю като дойде, пълни салоните и си взема кинтите от билетите. Чиста работа.

  ACTA цели съвсем друго, под предлог, че търси правото на авторите. Цели заграбване на личната свобода, с цел манипулативен пълен контрол на всяка една ползваща нета единица, поне пожелателно, ако й мине номера.

  Това същото като със шистовия газ. Не спрях да слушам, вербувани от "Шеврон" подстрекатели да разправят, как имало и безопасни начини за добиване на шистов газ.
  Е добре бе, що тогава, като ги има, не предлагат тях, а пробват (почват) с опасните?

  Всеки си плещи, квото му е изгодно и разчита, че насреща има заспали балами. Емоционално бил реагирал българина. Еми щото още не е оспан, за това будно реагира. Нямам нищо против, нека си се пробват, ама ако им удря на камък, да бегат!

  ОтговорИзтриване
 17. @Тру,
  извън АСТА, ако си говорим за авторството, това вече си е тема за раздумка :)))))
  /Ностро, нема ти я раздувам в блога, но така и така, както винаги прекалих, поне да си довърша мисълта :)/ :)))))


  Извън проблема АСТА, т.е по повод авторството.
  Ей тази ти мисъл Тру, ме смущава:

  "Всичко ще се нареди, когато създателите осъзнаят колко много могат да постигнат без да са под шапката на големи корпорации."

  Дълбоко се съмнявам, че днес, все още е възможно, някой творец да запази суверенитет, както е можело това да се случва, само преди 30-ина години.

  Ето ти прост пример.

  Решаваш да си издадеш книгата, която си написал. Поемаш сам финансовия риск. Да кажем отпечатването на едно книжле около 100-тина страници, което няма някакви жестоки претенции за външен вид, за около 500бр. струва около 1000 - 1500 лв. (грубо целият процес. можеш да спестиш от дейности, които и сам да извършиш)

  Така... Отпечатваш книжката и си и я бодваш на шапката.

  Защо? Защото нямаш никакви отношения със системата за разпространение, каквито имат издателствата, ако решат да застанат зад продукта ти.

  Та ако си сам юнак на коня, независимо, че си плащаш, никой няма да ти вземе книгата, даже и на консигнация, освен ако не им гарантираш някаква рекламна кампания с плакати и т.н.
  И пак не си в добро положение, защото ти я забърсват някъде на ебем си щанда и духаш супата.

  Дори и сам в нета да решиш да продаваш, ти трябва някъде да съхраняваш напечатаното, някой да се грижи за разпращането и т.н. , а и-нет книжарниците искат 50% за разпространение.

  Еми, особено за начало, да играеш с големите, си е много по-малко рисковано

  Така че, гледаш, ако и да плащаш, да играеш с издателство и то, колкото по-голямо, толкова по-добре за цялото упражнение и 'арча на парите.

  Иначе имаш кинти запечатани в книжки до живот, демек тоалетна хартия и за старини. :)

  Особено при тази нечовешка конкуренция на пазара. Не те ли зачапарастят с рекламна кампания, телевизии, клюки, вестници и т.н.,
  си оставаш сам, със световно неизвестния си продукт, ако ще и да е гениален.
  На никой няма да му пука. :(
  Днес, си гениален, ако си известния на деня.
  И, ако си се споминал като "признат" луд.

  Т.е. неемоционално казано, не можеш да се храниш от това. Можеш само да си биеш чекии, ако те кефи или имаш кинти за хвърляне.

  Конкуренцията за вниманието на потребителя е нечовешки голяма, заради организацията на информацията в единната система и-нет.
  И това вече, няма как да бъде избегнато. Просто трябва да се създадат нови механизми на потребление. И по всичко личи, че ние трябва да ги създадем. Да ги измислим, да ги проиграем, да им сърбаме недостатъците и да прокараме път за усъвършенстването им, но не и такъв, който ще унищожи най-ценното, личната свобода.

  ОтговорИзтриване
 18. Ностро,
  позволявам ти да изтриваш коментарите ми, които не ти връзват, поради която и да е причина, без да ми даваш обяснение и без да се притесняваш.  ....

  И-нет се създаде от ЦЕРН, с цел подобряване на бързия обмен вътрешно фирмена информация.

  Но системата се разрасна в глобална мрежа, защото я подкрепиха нуждите на много хора.

  Много от тези хора, предпочитат виртуалната реалност, спрямо другата(как ще я наречем, идея нямам)в много отношения, именно защото в нета правилата са много по-гъвкави. Нета дава свобода.

  Да запазим свободата, като й попречим да се превърне в анархична свободия, няма да е лесен и кратък процес.

  Да не говорим, че свободата, винаги е била, една от най-опасните фикции, създадени от човека и се бърка с анархията, която пък не е фикция. Няма свобода без ред, но безредие си има.
  :)

  Докато нета се разрастваше, заради ползите, които предлагаше, бързо се превърна и във фактор от голямо значение за живота въобще, т.е основателно предизвикващ силна зависимост, такава каквато предизвикват храната, водата… от жизненоважно естество.
  /тук няма се впускам в милионите видове примери, само ще кажа, че една моя приятелка, която работи в банка, вчера ми се оплаква, че на БТК нета се прецакал и всички трябвало да работят до 2 ч. през нощта, за да нанасят на ръка и по телефона множеството банкови трансфери. Ако няма нет в света за няколко дни и ще стане мазало... не ми се мисли... Няма сектор, който да не е зависим вече от нета и то основно зависим/

  Всеки, който се опита "тоталитарно" да управлява нета, би бил заплаха за баланса на живота на планета въобще.

  А системата за управление, която сме създали до момента е крайно ненадеждна.
  Много е крехко балансирана.
  Помислете, има ли в човешката история друго толкова масово обединение на единици човеци, с толкова силно централизиран контрол?

  За щастие, контрол, който към момента се крепи на СОЛИДАРЕН, МИРЕН ОБМЕН, оставен, на изцяло "природни" механизми за поддръжка на баланса.

  Крайност е и,
  вместо да мислим по-добри закони за използването и управлението на тази "нова" за човечеството реалност,
  да ги създаваме, единствено отбранявайки окупацията на правата на потребителите.
  Ако поддържаме тази посока, конфликтите бързо ще ескалират.

  Веднъж окопани и свързани с нета, каквито сме всички ние, живеещите в развитите страни,не можем лесно да се откачим, без това да не ни повлияе сериозно на живота.

  Отшелничеството е решение за тези,които имат дупе да го вземат.

  Все ми се струва, че участието в контролирането на организацията на нета, всеки колкото може и с каквито средства може е решение.

  Не мисля, че е имало друг век, в който единицата човек, наистина да е била фактор, както е сега и това не е илюзия, само заради нета. Глобалната мрежа го направи възможно.

  Как ще съумеем да го използваме и да попречим на разрушителните тенденции, които този факт носи сам по себе си... НИКОЙ, НИКОЙ НЕ ЗНАЕ, ДОРИ И БОГ, защото всички участваме "наравно" в играта, т.е играта, е с неизвестен изход, но това не означава, че не могат да бъдат правени прогнози, предполагаеми стратегии, ходове и т.н., т.е предвиждани тенденции, както във всяка сложна игра.

  Нямам идея защо, но вярвам, че човеците са способни да преодолеят това стъпало.
  Вярата е с нерационална природа, но рационалните решения, не винаги са адаптивни. Напротив. Изследването на системите, показва, че тъкмо когато нещо се закучи и логиката изглежда счупена, т.е не може да помогне за решаването на проблема, парадоксални решения вършат работа.
  Така наречения феномен, който споменах по-горе - "Плитката на Мюнхаузен".

  п.с.
  Ностро, ще си глътна хапчетата и ще утихна, обещавам :)
  :*

  ОтговорИзтриване
 19. Добре де, почвам да чета, ама чакай да си завия краката с топло одеяло и да си приготвя две торби слънчоглед. :D Сега стана интересно. :)

  ОтговорИзтриване